Paniksida!

Har du precis blivit antagen till Örebro Universitet och har inte en aning om vad som händer nu? Vad måste du göra idag, eller kanske skulle ha gjort för en vecka sen? Eller vad du kan vänta med att göra tills du kommer till Örebro? Här finns tips och råd över vad du behöver tänka på, indelat i olika underkategorier.
http://www.mforebro.se (klicka gärna vidare för att se vad Medicinska Föreningen Örebro gör).

Utbildning

Lärandeformen på Örebros läkarprogram är PBL (problembaserat lärande) vilket i stora drag innebär att fokus ligger på basgruppsarbete, en grupp på cirka åtta studenter med två handledare. Med hjälp av basgruppsfall kommer gruppen gemensamt fram till frågor och studiemål som bestämmer vad som ska läsa in vid första tillfället. Efterföljande gång kommer gruppen tillsammans gå igenom de svar studenterna hittat – ni kommer få veta mycket mer om detta när ni kommer hit. Utöver detta finns föreläsningar, laborationer, seminarium, VFU (verksamhetsförlagd utbildning), HLR (hjärt- och lungräddning) och tillfällen att öva på praktiska moment m.m.

Upplägg första terminen

Introduktion i ca två veckor med repetition av lite cellbiologi och inkörning i basgruppsarbetet.
Om du är osäker på litteratur kan det är bra att vänta med köp av böcker tills du kommer hit, då blir du erbjuden litteraturinformation av äldre kursare. Efter introduktionen är terminen indelad i tre teman: RespCirk (cirkulation, hjärta och lungor), NeuroRörelseSinne (nerver, lite hjärna, rörelseapparaten och sinnena) och NME (matsmältningen – nutrition, metabolism och elimination).

Schemat

Kronox: http://kronox.oru.se/programinstans.jsp?startDatum=idag&intervallTyp=m&intervallAntal=6&sprak=SV&id=L%C3%A4karprogrammet+termin+1
Längst ned på schemat finns teckenförklaring för salar och lärare. Tänk på att schemat kan ändras med kort varsel – därför är det bra att ha som vana att kolla schemat regelbundet kvällen innan. Även Blackbord, den gemensamma informationskanalen, är värd att regelbundet hålla uppsikt över.

Böcker

Se litteraturguide och framförallt – ta det lugnt med att köpa böcker. Det erbjuds i början av varje termin en litteraturinformation där du får information av äldrekursare och kan bläddra i deras böcker. På Blackboard finns det en rekommenderad litteraturlista.

Navigering

Karta över campus och förklaring förkortningar till salar, se universitets hemsida: http://www.oru.se/Om-universitetet/For-besokare/

Boende

För dig som inte har hittat boende när det börjar närma sig, så kan man bara packa resväskan och åka ändå – med hjälp av Örebro studentkårs akutboende kan man få sova på någons soffa/extrasäng eller liknande tillfälligt boende tills man hittar något eget. Här hittar du information: http://orebrostudentkar.se/nystudent/

ÖBO – kommunens bostadsbolag har en bostadsgaranti som du kan anmäla dig till. Det innebär att ÖBO garanterat erbjuder boende inom en månad i Örebro omnejd. Nackdelen är dock att man inte får titta på lägenheten innan man flyttar in och det är inte säkert att man erbjuds boende i Örebro stad. ÖBO har också en bostadskö som du kan ställa dig i för att samla köpoäng. Dessa kan du använda för att söka deras bostäder, bland annat studentlägenheter och rum i studentkorridorer. Det här är bra att göra så fort som möjligt för det kan ta ett tag innan man har tillräckligt mycket poäng för att få boende. Tänk på att du måste logga in på hemsidan med jämna mellanrum för att behålla dina köpoäng och tackar du ja till ett boende så går köpoängen ner till noll igen. Läs mer på hemsidan: http://www.obo.se/sv/Bostader/OBO-Student/.

Blocket är bra ställe att leta boende på. Ett tips är att försöka ringa annonsören hellre än att mejla, man brukar få bättre respons då. Ett annat tips är att själv lägga ut en annons om att hyra lägenhet, på så vis kan hyresvärdar hitta dig. Berätta om lite om dig själv, vad du ska studera och bifoga en bild på dig så blir din annons mer attraktiv. På blocket och liknande hemsidor behöver du dock akta dig för oseriösa erbjudanden och ockerhyror.

I Örebro finn det flera små fastighetsbolag – återigen är det bra att ringa. Du hittar dem här: Fastighetsbolag.

Studentliv

Studentlivet är väldigt roligt att engagera sig i och det finns många engagerade för att göra din universitetstid till den bästa! Läs mer om din introduktion här: http://orebrostudentkar.se/nystudent/ eller tryck dig vidare till introduktionen (=nollningen).

Örebro studentkår är indelad i olika kårsektioner där Serum är din sektion och kommer att ha hand om din introduktion. Serum verkar för alla studenter som läser ett program inom vården (http://www.serumsektionen.se/).
Örebro studentkår företräder dig som student och doktorand vid Örebro universitet. Hit kan du vända dig om du har frågor och funderingar kring din studiesituation, studentlivet eller problem med din utbildning. Örebro studentkår är en partipolitiskt, fackligt och religiöst obunden organisation som driver studenternas intressen i rad olika frågor. Örebro studentkår vill trygga din utbildning, din hälsa och se till att du har en riktigt bra studietid.

Medicinska Föreningen Örebro (http://www.mforebro.se/) riktar sig främst mot läkarstudenters studiesociala tillvaro. En välkomstfest för T1 anordnas i början av varje termin.

Utöver det finns många andra föreningar inriktade mot läkarprogrammet som håller i flera projekt.

Introduktionen

Nu i början är det introduktionen som är roligast – något som lockar väldigt många studenter! Detta ordnas via Örebro studentkår och din kårsektion Serum. Serums sektionsfärg är GULT, så ser du ser en fadder med en gul tröja tillhör de samma kårsektion som dig. För att få vara med på introduktionen behöver du köpa en introduktionspåse (den går att köpa på Serums kontor i Prismahuset eller innan varje aktivitet och kostar 300 kr). Förutom en häftig upplevelse och grymma aktiviteter får du fritt inträde på alla fester, ett års medlemskap i Örebro studentkår, några fribiljetter, pennor, kondomer mm.

Föreningar specifika för läkarprogrammet

Det är vi som har fixat denna text! Engagera dig gärna genom att kontakta någon i styrelsen eller en av de ansvariga för ett utskott om du känner att något särskilt lockar dig (kolla gärna runt på hemsidan för mer info).

Utöver det finns det många studentföreningar vid Örebro universitet: Örebrospexet, studentsångarna, studentorkester och många fler.

Örebro stad

Karta över staden: http://kartor.orebro.se/epos/#0&1;0&1&1465839.81178;6573447.06599&-1&&

Transport: Örebro är en väldigt platt stad och är därför utmärkt för att cykla i. Annars kan man använda lokaltrafiken för att åka buss (www.lanstrafiken.se).

Man kan också åka bil, men det kan vara lurigt att hitta parkering och var försiktig med var du ställer dig så du inte får böter! Taxi fungerar självklart också.

Om man har en smartphone kan man ladda ner en app med Örebros länstrafik som går att få tag på här: http://www.lanstrafiken.se/Orebro/Mobila-tjanster/

Inköp/Shopping: kan göras antingen i centrum som finns runt de fyra centrala torgen: Olof Palmes Torg, Våghustorget, Stortorget och Järntorget eller vid Marieberg (ett stort köpcentrum söder om Örebro där IKEA ligger).

Platser att besöka

  • Gustavsvik, är ett äventyrsbad söder om staden http://www.gustavsvik.se/
  • Slottet, ligger vid änden av stortorget http://www.orebrotown.com/sv/uppleva/sevardheter/sevardheter/sevardheter—orebro/2011-04-05-orebro-slott.html
  • Behrn arenor, utgörs av en bandyhall, ishall och en fotbollsarena där bland annat Örebro hockey kommer spela i elitserien nästa år. Ligger mellan universitet och centrum utmed rudbecksgatan.
  • Wadköping, är Örebros eget ”gamla stad” och ligger utmed Svartån. Där det bland annat brukar vara vår- och höstmarknad. Du kan gå från Stortorget och passera slottet, fortsätter igenom stadsparken och fortsätt utmed ån.
  • Naturens hus, är ett friluftsområde med utegym. Fortsätt förbi Wadköping, sjukhuset, slussen och följ ån ut från staden.
  • Svampen, är Örebros berömda vattentorn med cafe och fin utsikt från toppen.
  • Örebros stadsbibliotek, ligger vid Olof Palmes Torg.
  • Klättergym, finns vid sjukhuset http://www.orebroklattergym.se/, det finns också en facebookgrupp för de intresserade: sök på klättringläkarprogrammet ÖU.
  • Conventum

Uteställen: exempelvis Örebro Kårhus, Satin, Strömpis, Ritz, Frimis. Under nollningen kommer dessa besökas frekvent.

Läs mer på universitets hemsida: http://www.oru.se/Om-universitetet/Staden-Orebro/, där du också kan klicka dig vidare till den officiella guiden över Örebro: http://www.orebrotown.com/.

Om du vill ha lite mer information kan du läsa välkomstbrevet.

Vi hoppas att du lärt dig lite mera inför studiestarten! Ta ett djupt andetag och se fram emot skolstarten!

Skriven av

Bli medlem!
Medlemmar får rabatt på pubar, fester och mycket mera!

Bli medlem