Jättepaddan

Möt jättepaddan – Medicinska föreningen Örebros egna maskot!

Paddans uppkomst

Historian började kvällen den 19 oktober 2016 då en journalist delade en artikel i Örebrostudenternas facebookgrupp ”Dom kallar oss studenter”. I artikeln gick det att läsa att utbildningsdepartementet godkänt att staten bara till hälften finansierar läkarprogrammet i Örebro. Detta resulterade i att kvarvarande del fick finanseras av Region Örebro Län samt Örebro universitetets pott ”strategiska satsningar”. Det sammantagna intrycket av journlistens inlägg tillsammans med artikelns rubrik kunde dock lätt få en att tro att finansieringen av läkarprogrammet skett på bekostnad av andra program.

 

Detta ledde snabbt till en mängd upprörda kommentarer. Hård kritik riktades mot läkarprogrammet och läkarstudenter. Läkarna hade hybris för att de fick 100% reseersättning till VFU, medan andra program bara fick 30%. Varför behöver läkarna pengar när de har ett starkt fackförbund? Och har inte de där läkarna jätteipads för några miljoner att låtsasoperera på?

 

Vi var inte sena med att försvara vårt program. Andra program får faktiskt också 100% reseersättning. Vårt fackförbund bidrar inte med några pengar till vår utbildning. Gällande jätteipaden, vårt visualiseringsbord, har det köpts in av regionen, inte universitetet. Varje gång en läkarstudent försvarade programmet så möttes det upp av en mängd gillningar från kursare. Den omtalade gemenskapen bland Örebros läkarstudenter har aldrig visats så tydligt.

 

Med glimten i ögat lade sedan en läkarstudent upp en bild på en padda i kommentarsfältet med texten ”#backajättepaddan” – därmed var jättepaddan född. Redan dagen efter kom denna padda att bli omslagsfotot i vår facebookgrupp ”Läkarprogrammet Örebro”. Stolt har paddan, längst upp på sidan, sedan dess symboliserat Sveriges mest familjära läkarprogram!

 

Vi i Medicinska föreningen Örebro hoppas att vi tillför något till den härliga stämningen vi har på programmet. Det kommer i alla fall alltid att vara vårt mål. Att arbeta för att läkarstudenter vid Örebro universitet ska ha en så bra studietid som möjligt, att alla ska trivas och minnas tillbaka på sina universitetsdagar med glädje.

 

#Backajättepaddan